Dag Skogheim til minne

 

Dag Skogheim
Dag Skogheim

Forfatter og folkeminnegransker Dag Skogheim er død, 87 år gammel. Han var født på Kvaløygjerde gård på Kvaløya i Sømna. Senere flyttet familien til Brønnøysund, men Dag var hyppig på besøk hos sine besteforeldre, og i 1943 måtte familien igjen vende tilbake på grunn av krigens hendelser. Da hadde han også blitt rammet av tuberkulose, en sykdom som skulle komme til å prege store deler av hans liv og hans senere forfatterskap.

Og det er som forfatter Dag Skogheim er mest kjent. Han debuterte med diktsamlingen «….gangs menneske» i 1970, et bitende oppgjør med norsk skolevesen. Men hans nasjonale gjennombrudd skjedde først med romanen «Sulis» i 1980, og «Cafe Iris» som utkom to år senere. Til sammen ble det til slutt over 30 skjønnlitterære og faglitterære bøker.

I sitt forfatterskap tar han de svake, sliternes og arbeidsfolket sitt utgangspunkt, og knytter det til dramatiske hendelser i nordnorsk historie. Han henter motiver fra arbeiderbevegelsen, andre verdenskrig, tuberkulose og folkeminner fra Nord-Norge.
Han var nemlig også en stor folkeminnegransker. Han var unikt opptatt av å samle kunnskap om folk, fortellinger, historie, natur og kultur, særlig fra vårt område på Helgelandskysten. Og han var flink til å formidle denne kunnskapen gjennom sitt litterære arbeid.

Dag Skogheim har fått fortjent nasjonal anerkjennelse. Han ble statsstipendiat i 1992. Han er tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull, Havmannsprisen, Sarpsborgprisen, Nordland fylkes kulturpris, Sverre Steen-prisen, kulturpriser fra Sømna, Brønnøy og Levanger kommuner, samt minnemedaljen i gull fra Det Kongelige Norske Videnskapers Selskap (2015).

Dag Skogheim har en sterk tilknytning til vårt område, og han elsket Kvaløya. Det kommer ikke minst fram i videoforedraget han holdt om sine «barndomsminner fra Kvaløylandet», under kulturdagene på Kvaløya i 2014, og i omtalen av sin bestemor Julie Kvaløy på Kystkvinneseminaret sist sommer. Under årets litteraturseminar på Galleri Kvaløye ble han presentert og omtalt sammen med forfatternabo John Moen og Julius Sundsvik, og det ble lest fra hans forfatterskap. Kvaløye Kulturlag er veldig takknemlig for og stolte av det Dag Skogheim har utrettet og betydd for oss, vårt øysamfunn, vår kommune og vår region. Vi vil arbeide for at han skal få sitt fortjente minnesmerke der han trådde sine barnesko, i området han hentet inspirasjon og kunnskap, og som han elsket.