Lørdag 14. juli kl. 13.00

Roy

Forfatter Roy Jacobsen

Roy Jacobsen er en av vår tids aller største norske forfattere. Han har skrevet et tjuetalls noveller og romaner, og mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn og utland. Det litterære gjennomslaget fikk han med romanen Seierherrene (1991), som skildrer utviklingen i Norge fra etter krigen, og den såkalte klassereisen mange tok del i fra distrikt til sentrum, fra fiske og småbruk til industri og utdanning, fra trange kår til mer velstand. Utgangspunktet er et øysamfunn på Helgelandskysten, hvor han selv har sine røtter og hvor han har tilbrakt mye av sin tid. Helgelandskysten og ikke minst kystkvinnene får vi også et nært forhold til i den siste romanserien De usynlige, Blått Hav og Rigels øyne.

Nå er han tilbake på Kvaløya, hvor han sommeren 2016 avduket kystvinnen i Kvennvika og deltok på Kystkvinneseminaret. Noe vi er veldig glade for. I praten på Galleriet blir vi sikkert å få høre mer om ho Ingrid fra Barrøy, om Rigels øyne, om det politiske engasjementet og om livet som forfatter.

Lørdag 21. juli kl. 13.00

Magne Olav

Skuespiller og multikunstneren fra Bindal, Magne Olav Årsand Brevik

Magne Olav er født og oppvokst på Årsand i Bindal. Han startet som 16-åring på en lang og eventyrlig reise som skulle føre han rundt om på store og små sener både i Norge og uten i den store verden. Men hans sterke røtter til heimplassen førte han etter hvert tilbake. Noe vi på Kvaløya har hatt stor glede av. Her på Galleriet hadde han regien på og urfremførte teaterstykket «Eg skal ta folk å syne dem fram», om forfatteren Olav Duun. Men han har også deltatt i presentasjonen av lokale forfattere, og medvirket på flere Kystkvinneseminarer.

Men bare de færreste kjenner hele historien til denne fargerike, entusiastiske og begavede multikunstneren fra Bindal. I praten på Galleriet vil vi sikkert få vite mer om den, om hvordan det har vært å komme tilbake, og om det han nå brenner for. Og kanskje får vi også oppleve noen av hans kunstneriske ferdigheter?!

Lørdag 28. juli kl. 13.00 – Bjørkheim Grendehus

Grendehus

Kvaløye Kystkvinnepark er en hyllest til øyas og nærområdets kvinner, de litt usynlige, men samtidig uunnværlige i vår kystkultur. Den skal løfte dem fram, skape økt bevissthet om deres rolle og hedre dem på en måte som skal skape oppmerksomhet og stolthet - på øya, i kommunen og regionen.

I samarbeid mellom Kvaløye Kulturlag, Kvaløy Vel, Sund Forsamlingshus, Sømna kommune, Nordnorsk Pensjonistskole, Helgeland Sparebank og mange flere, har man derfor utviklet Kvaløye Kystkvinnepark - kvinneskikkelser utformet av billedkunstner Ingun Dahlin, plassert i litt ulike sammenhenger og miljø på forskjellige steder på øya. På den måten skal hele Kvaløya være en kystkvinnepark. Parken skal illustrere kystkvinnenes univers, omgitt av havet som gir og tar, småbruket med sitt livgivende bidrag til familiens eksistens, og grendehuset som sosialt samlingssted.

Første trinn i utviklingen av parken ble offisielt åpnet 19. juli 2015 av direktøren for Trøndelag Folkemuseum Sverresborg, Torunn Herje.

DahlinDenne er anlagt på Ormetunga, sentralt på øya, i krysset mellom veien til Rossvika og Kvennvika. Øyas piazza. Der barn og unge i tidligere tider hadde sin tumleplass ved og i elva, sommer som vinter. Der det var sommerfjøs hvor kvinnene stelte dyra. Og like ved var støa, hvor kvinnene sto og speidet ut mot havet, med håp, glede, uro og angst, etter sine menn og sønner. v

Andre trinn i utviklingen av parken, ligger i Kvennvika. Denne ble åpnet av forfatter Roy Jacobsen 22. juli 2016. I dag er Kvennvika et populært utfartssted, tilgjengelig for alle med bil. I tidligere tider var stedet en nødhavn for de som var på havet eller kom fra øyene utafor Kvaløya, når uværet slo til. Når noen var savnet og angsten og fortvilelsen tok tak, var det hit kvinnene gikk i rokk og fokk til fots for å speide etter sine kjære.

Tredje del av parken er knyttet til Bjørkheim Grendehus. Og skal åpnes 28. juli i år. Grendehuset har vært det sosiale samlingsstedet på øye i generasjoner. Her har det vært arrangert fest, folkemøter, bryllup, bursdager, konfirmasjon og begravelse. Og også her har kvinnene vært helt avgjørende. De har skapt hygge, glede, tru og håp. De har laget mat, servert, ryddet og vasket, trøstet og holdt kustus på det meste.vi med

Dette markeres lørdag 28. juli kl. 13.00, med foredrag, kultur og servering